Влияние материнской гипокинезии на содержание биогенных элементов в сыворотке крови крыс-потомков - Горбач, Т.В.; Баранова, М.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Експериментальне дослідження вмісту біогенних елементів в сироватці крові дорослих щурів-нащадків, виношених самицями, які знаходилися в різних умовах рухової активності, виявило, що материнська гіпокінезія обумовлює зниження концентрації Na, Mg, Zn, Ca та підвищення концентрації Сu в сироватці крові нащадків. При додатковій регулярній дозованій руховій активності гіпокінетичних вагітних тварин у їх нащадків спостерігається підвищена концентрація Na, Ca, знижена - K, Mg, Zn. Рухова активність вагітних самиць впливає на вміст у сироватці крові гормонів, що регулюють обмін Ca у нащадків. Experimental study of the content of biogenic elements in the blood serum of adult rats-descendants against motor activity of their mothers during pregnancy was done. It was found that maternal hypokinesia causes decreasing of plasma Na, Mg, Zn, Ca and increasing of Cu concentration in serum of descendants. Additional regular motor activity of hypokinetic pregnant rats causes in their adult offspring elevated Na, Ca, reduced - K, Mg, Zn. Different motor activity of pregnant rats changes the parathhormone and calcitonine levels.