Механизмы регуляции функций прогениторных клеток пегилированной с помощью нанотехнологии электронно-лучевого синтеза гиалуронат-эндо-β-N-ацетилгексозаминидазой - Дыгай, А.М.; Зюзьков, Г.Н.; Гурто, Р.В.; Жданов, В.В.; Удут, Е.В.; Мирошниченко, Л.А.; Симанина, Е.В.; Ставрова, Л.А.; Клименко, Н.А.; Артамонов, А.В.; Бекарев, А.А.; Мадонов, П.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В експериментах in vitro показано підвищення колонієобразуючої здатності ерітроїдніх, грануломоноцитарних, мезенхімальних попередників кісткового мозку і паренхіматозних родоначальних елементів печінки(КОЕ-Печ) після їх обробки пегілірованою гіалуронат-ендо- β- N- ацетілгексозамінідазою(Пег-ГЕАГА). Виявлено підвищення чутливості цих прогениторных клітин до еритропоетину, Г-КСФ, чиннику зростання фібробластів і чиннику стовбурової клітини відповідно. Виявлено, що дія Пег-ГЕАГА приводить до посилення формування КОЕ-Печ на тлі зниження виходу стромальных прекурсорів у культурі тканини печінки, що містить інсулін. The rise of colony-forming ability of erythroid, granulomonocytic, mesenchymal precursors of bone marrow and parenchymatous progenitor elements of liver (CFU-Liv) after their treatment with pegylated hyaluronate-endo-β-N-acetylhexosaminidase (Peg-HEAHA) was shown in vitro experiments. The increasing sensibility of these progenitor cells to erythropoietin, G-CSF, growth factors of fibroblasts and stem cell factor was revealed respectively. It was found, that imHD effect resulted in enhancement of CFU-Liv formation against a background of decreasing number of stromal precursors in hepatic tissue culture, which contained insulin.