Механизмы гепатопротекторных эффектов пегилированной с помощью нанотехнологии электронно-лучевого синтеза гиалуронат-эндо-β-N-ацетилгексозаминидазы - Дыгай, А.М.; Зюзьков, Г.Н.; Гурто, Р.В.; Жданов, В.В.; Удут, Е.В.; Мирошниченко, Л.А.; Симанина, Е.В.; Ставрова, Л.А.; Артамонов, А.В.; Бекарев, А.А.; Мадонов, П.Г.; Киншт, Д.Н.; et al. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В експерименті на моделі Cl4- гепатиту показана висока гепатопротекторна активність пегилированої за допомогою нанотехнології електронно-променевого синтезу гіалуронат-ендо-β- N- ацетілгексозамінідази, що полягає в антихолестатичній, протизапальній і протисклеротичній дії. Виявлено, що вказані ефекти розвиваються на тлі стимуляції мультіпотентних клітин-попередників кісткового мозку, їх мобілізації в периферичну кров і міграції в орган-мішень, що супроводжується зростанням числа паренхіматозних прогениторних елементів у печінці. При цьому механізмом спрямованої міграції родоначальних клітин є зниження продукції SDF- 1-фактору стромальними кістковомозковими елементами на тлі збільшення вироблення цього чинника клітинами мікрооточення тканини печінки. Experiments were performed on the model of Cl4-hepatitis. High hepatoprotector activity of electronbeam synthesis nanotechnology pegylated hyaluronate-endo-β-N-acetylhexosaminidase, consisted in anticholestatic, antiinflammatory and antisclerotic actions, was shown. These effects were developed against a background of bone marrow multipotent cell-progenitors stimulation and their mobilization in the peripheral blood and migration in target organ, accompanied by increasing number of parenchymatous progenitor elements in liver. The decrease of SDF-1-factor production by stromal bone marrow elements against a background of rising secretion of this factor by cells of hepatic tissue microenvironment is seems to be the mechanism of directed migration of progenitor cells.