Квазиоптимальное сглаживание как инструментарий анализа сложных слабоструктурированных динамических процессов - Панкратова, Н.Д.; Подладчикова, Т.В.; Стрелков, Д.Г. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Запропоновано процедуру квазіоптимального згладжування даних вимірювань, заснованого на експоненційній середній, та методику визначення потенційно досяжної точності квазіоптимального згладжування. Розроблена методика застосовувалась для згладжування даних моніторингу артеріального тиску, що дозволяє виявити стійкі істотні закономірності цього процесу. The paper proposes a procedure for quasioptimal smoothing of measurement data based on the exponential average and a technique for determining the potentially achievable accuracy of quasioptimal smoothing. The technique is applied to smooth arterial tension data, which allows revealing steady and significant patterns of the process.