Теоретико-категорная формализация при проектировании нечетких интеллектуальных систем - Парасюк, И.Н.; Ершов, С.В. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Розглянуто комплекс проблем, пов’язаних з теоретико-категорною формалізацією нечітких діаграм UML, нечітких графів та систем трансформації нечітких графів. Досліджено основні обмеження, яким мають задовольняти діаграми UML, що представляють основу нечітких моделей інтелектуальних систем. З використанням теоретико-категорного підходу досліджено властивості специфікації виведення на основі розподіленої системи трансформацій нечітких графів. Розроблено інструментальні засоби композиційного конструювання нечітких систем на основі морфізмів і категорій нечітких графів. A complex of problems related to the category-theoretic formalization of fuzzy UML diagrams, fuzzy graphs, and fuzzy-graph transformation systems is examined. The basic constraints that must be satisfied by UML diagrams, which are the basis of fuzzy models of intelligent systems are investigated. The category-theoretic approach is used to analyze the properties of reasoning specification based on a distributed system of fuzzy-graph transformations. Means for the compositional construction of fuzzy systems are developed using morphisms and categories of fuzzy graphs.