Вплив кріоконсервування на проліферативні характеристики і потенціал диференціювання культивованих клітин хоріона - Гончарук, О.І.; Волкова, Н.О.; Грищенко, В.І. (Проблемы криобиологии, 2010)
В роботі були досліджені 5 програм кріоконсервування культури клітин хоріона (ККХ), які відрізнялися швидкістю та
часом охолодження. Визначали такі показники, як життєздатність, здатність до адгезії, проліферації та спрямованого
диференціювання за допомогою культуральних методів, світлової та люмінесцентної мікроскопії. Програма, яка характе-
ризується охолодженням до – 6°С зі швидкістю 1°С/хв, сидінгом з наступним охолодженням до –80°С зі швидкістю 10°С/хв
є такою, що забезпечує як добру збереженість популяції ККХ в цілому, так і виживання фракції мультипотентних клітин. В работе были исследованы 5 программ криоконсервирования культуры клеток хориона (ККХ), отличающиеся скоростью
и временем охлаждения. Определяли такие показатели, как жизнеспособность, способность к адгезии, пролиферации и направ-
ленному дифференцированию при помощи культуральных методов, световой и люминесцентной микроскопии. Программа,
характеризующаяся охлаждением до –6°С со скоростью 1°С/мин, сидингом с последующим охлаждением до –80°С со скоростью
10°С/мин обеспечивает как хорошую сохранность популяции ККХ в целом, так и выживание фракции мультипотентных клеток. Five programs of chorion cell culture (ChCC) cryopreservation which differ by the cooling rate and duration have been studied in
the work. The properties such as viability, adhesion, proliferation and directed differentiation were studied using culturing, light and
fluorescence microscopy. The program comprising the cooling down to –6°C with the rate of 1°C/min, seeding with following cooling
down to –80°C with the rate of 10°C/min provides both high integrity of ChCC population and survival of the fraction of multipotent
cells.