Глибоководні органо-мінеральні осади Чорного моря як перспективна сировина для виготовлення нових комплексних добрив - Шнюков, Є.Ф.; Моргун, В.В.; Ємельянов, В.О.; Швартау, В.В.; Куковська, Т.С.; Михальська, Л.М. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2011)
Представлено результати вивчення глибоководних органо-мінеральних осадів (ГВОМО) Чорного моря , в тому числі сапропелей, з метою створення екологічно безпечних технологій вирощування високих та якісних врожаїв сільськогосподарських культур. Встановлено вплив сапропелей Чорного моря разом з макро і мікрокомпонентами на формування врожаю озимої пшениці сорту Смуглянка. Запропоновано продовжити досліджен ня можливостей використання ГВОМО Чорного моря як важливої складової комплексних добрив для підвищення урожайності пшениці та інших культур і покращення якості та елементного складу продукції. Представлены результаты изучения глубоководных органо-минеральных осадков (ГВОМО) Черного моря, в том числе сапропелей, с целью создания экологически безопасных технологий выращивания высоких и качественных урожаев сельскохозяйственных культур. Установлено влияние сапропелей Черного моря вместе с макро- и микроэлементами на формирование урожая озимой пшеницы сорта Смуглянка. Предложено продолжить исследования возможностей использования ГВОМО Черного моря как важной составляющей комплексных удобрений для повышения урожайности пшеницы и других культур и улучшения качества и элементного состава продукции. The results of study of the Black sea deep sea water organo mineral sediments (DSWOMS), including sapropels, are presented. The main purpose of study is to create environmentally friendly technologies of growing of high and high quality harvests of agricultural cultures. The influence of the Black sea sapropels coupled with macro and micronutrients on forming harvest of winter wheat (variety “Smuglanka”) is set. It is suggested to continue researches on the possibilities of using the Black sea DSWOMS as an important constituent of complex fertilizers both for the increase in productivity of wheat and other cultures and for improvement on quality element composition of products.