Роль нейроиммуноэндокринных механизмов в формировании синдрома эндогенной интоксикации при травматической болезни - Ельский, В.Н.; Зяблицев, С.В.; Пищулина, С.В.; Кишеня, М.С.; Коровка, С.Я. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Дослідження синдрому ендогенної інтоксикації проведено на експериментальних моделях травматичної хвороби, вивчені показники нейроімуноендокринної регуляції. Встановлено, що у тварин з тривалим роздавлюванням м’яких тканин спостерігається більш бурхливий перебіг синдрому ендогенної інтоксикації з розвитком поліорганної недостатності та найбільшим відсотком летальності. У тварин з черепно-мозковою травмою спостерігається розвиток синдрому ендогенної інтоксикації за рахунок імуносупресії та гормонального дисбалансу. The investigation of endogenous intoxication syndrome was performed on experimental models of traumatic disease, indices of neuroimmunoendocrine regulation was studied. More intensive development of endogenous intoxication syndrome with multiple organ failure and most percent of lethality was observed in animals with long compression of soft tissue. Animals with brain injury had endogenous intoxication caused by immunosupression and hormonal disbalance.