Состояние гуморального иммунитета у детей с гнойно-септическими заболеваниями на этапе госпитализации - Притуло, Л.Ф.; Бисюк, Ю.А.; Филоненко, Т.Г.; Васильев, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі вивчено імунологічні показники у 444 дітей з гнійно-септичними захворюваннями (гостра гнійно-
деструктивна пневмонія – 220 дітей, перитоніт – 110 дітей, гострий гематогенний остеомієліт – 114 дітей) у
віці від 1 до 14 років. гнійно-септичні захворювання у дітей на першу добу госпіталізації супроводжується
вторинним гуморальним імунодефіцитом: рівень В-лімфоцитів і імуноглобулінів А, М, G достовірно нижче
(р<0,01) контролю, при цьому імунодефіцит сильніше виражений при важких формах. The paper studied immunological parameters of 444 children with purulent-septic diseases (acute purulent
destructive pneumonia – 220 children, peritonitis – 110 children, acute hematogenous osteomyelitis – 114 children)
in aged 1 to 14 years. Purulent-septic diseases in children on the first day of hospitalization lead to development of
secondary humoral immunodeficiency: the level of B-lymphocytes and immunoglobulins A, M, G were significantly
lower (р<0,01) compare to control. Humoral immunedeficiency is more pronounced in severe forms of purulentseptic diseases.