К вопросу о критериях оценки эффективности лечения рака яичников III-IV стадий - Прокопюк, А.В.; Князева, М.В.; Павлова, Т.Д. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Роботу присвячено проблемі підвищення ефективності лікування раку яєчників III-IV стадій за
допомогою пошуку оптимальної кількості курсів неоад’ювантної поліхіміотерапії (НпХТ) для кожної хворої
шляхом розробки ультразвукових (УЗ) критеріїв оцінки ефективності НпХТ на підставі вивчення клінічних,
ультразвукових та морфологічних характеристик. Було знайдено, що зменшення розміру пухлинного
конгломерату до 60,0-20,0%, метастатичної пухлини в ректо-піхвову перегородку до 70,0-20,0%, зникнення
асцитичної та плевральної рідини відносно вихідного рівня демонструє ефективність НпХТ у динаміці її
проведення (після 1-2, 3-4, 5-6 курсів НпХТ). Це підтверджується результатами морфологічних досліджень
післяопераційного матеріалу. УЗ-критерії можуть використовуватися у комплексі діагностичних критеріїв
оцінки ефективності НпХТ (в умовах відсутності матеріалу для гістологічного дослідження). The article is dedicated to raising of the treatment efficiency for ovarian cancer (OC) III-IV stages by finding of
optimal number of NPChT-courses for every patient and developing criteria for evaluating of the NPChT efficiency.
It’s based on clinical examination, ultrasonic and morphological characteristics. It is found that the decrease in
size of tumor conglomerate to 60,0-20,0%, of metastatic tumors in the recto-vaginal septum up to 70,0-20,0%,
the disappearance of ascites and pleural fluid ( in compare with its initial value) demonstrate NPChT efficiency in
dynamics (after 1-2, 3-4, 5-6 courses of NPChT). Morphological investigations confirmed it. US-characteristics can
be used in diagnostic complex of criteria for OC III-IV stages treatment efficiency evaluation.