Анализ корреляции между аномалией морфологии и наличием хромосомных нарушений в ядрах сперматозоидов у мужчин с астено-, олиго- и тератозооспермией - Феськов, А.М.; Жилкова, Е.С.; Феськова, И.А.; Сомова, Е.В.; Зозулина, А.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Досліджено зв’язок між морфологічною структурою сперматозоїдів та їхнім процесом
дозрівання. У пацієнтів з олігозооспермією майже в 2 рази частіше (р<0,05) виявляються
анеуплоїдії в ядрах сперматозоїдів. Встановлено зв’язок між наявністю хромосомних аномалій
у спермі та процесом визрівання сперматозоїдів. Морфологічний аналіз сперматозоїдів не дає
інформації про наявність генетичних порушень у ядрах сперматозоїдів. The correlation between semen morphology and the maturation process is investigated. The content of
semen chromosomal aneuploidies is in 2 times higher for patients with oligozoospermia (р<0,05). The correlation
between the presence of chromosomal aneuploidies in the sperm nuclei and the process of the sperm maturation
was found out. The result of the morphological sperm analysis gives no information about genetic abnormalities
in semen nuclei.