Современные аспекты вопроса ведения беременности и родов при тазовом предлежании плода (литературный обзор) - Луценко, Н.С.; Соколовская, И.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Велика кількість акушерів відносить вагітність та пологи в тазовому передлежанні плода до патологічних за багатьох причин. Ускладнення як з боку породіллі, так з боку новонароджених під час консервативного ведення пологів призводить до того, що більшість лікарів вдаються до кесарського розтину задля уникнення наслідків пологового травматизму майже в усіх випадках сідничного передлежання. проте наявність оперативних ускладнень у породіль неминуче призводить зростання «материнської захворюваності» з наступним обмеженням репродуктивної функції. Тому тактика оптимального ведення пологів з сідничним передлежанням плода є дискутабельною и потребує подальшого вирішення. A lot of modern obstetrisians suppose, that pregnancy and delivery of the fetus with pelvic prelying is pathological. Actuality of pregnancy in breech presentation is explained by high level of perinatal complications which include hemorrhoids, infantile paralysis, asphyxia, traumatism etc. It is impossible not to take into account that such type of births are dangerous for women because of abnormalities of delivery process. A retrospective study with regard to the planned mode of delivery. That is why the right choice of delivery method is very useful.