Анализ восстановления регенерации эпителия тощей кишки старых и зрелых лабораторных животных после воздействия ионизирующего излучения на фоне введения стволовых клеток - Ястребов, А.П.; Гребнев, Д.Ю.; Маклакова, И.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У цьому дослідженні вивчався вплив поєднаною трансплантації гемопоетичних стовбурових і мультипотентних мезенхімальних стромальних на регенерацію клітин епітелію тонкої кишки зрілих і старих лабораторних тварин у фізіологічних умовах і в умовах впливу іонізуючого випромінювання. Отримано, що поєднана трансплантація ММСК і ДСК викликає збільшення кількості криптального епітелію у зрілих лабораторних тварин за рахунок підвищення проліферативної активності эпителиоцитов крипт і інгібування апоптозу, тоді як у старих лабораторних тварин - за рахунок зниження запрограмованої клітинної загибелі эпителиоцитов. This study was devoted to the investigation of influence of combined transplantation with hematopoietic stem cells and multipotent mesenchymal stromal cells on the jejunum epithelium regeneration in the old and mature laboratory animals under the physiological conditions and conditions of ionizing radiation. The following results are obtained: combined MMSC and HSC transplantation leads to the increase of cryptal epithelium in mature animals due to proliferate activity of epotheliocytes crypts, and apoptosis inhibition, alongside in old animals it leads to the same effect but due to decrease of programmed cell death of epotheliocytes.