Изменения неспецифических протеиназ и их ингибиторов при коррекции течения экспериментального воспаления легких антибиотиками, ингибиторами протеиназ и антиоксидантами - Щербак, В.В.; Фомочкина, И.И.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті наведено порівняльний аналіз змін показників процесів протеолізу в сироватці крові та бронхоальвеолярному змиві (БАЗ) при експериментальній пневмонії на тлі корекції антибіотиком, інгібітором протеїназ і антиоксидантом. Застосування антибіотику в першу чергу проявлялося зниженням активності еластазо- і трипсиноподібних протеїназ в БАЗ. Специфічна корекція корвітином і контрикалом приводила до зростання інгібіторного потенціалу в БАЗ за рахунок антитриптичної активності. Зниження активності протеїназ на тлі зростання інгібіторного потенціалу є потенційно ефективним при корекції запальних захворювань бронхолегеневої системи. A comparative analysis of changes in parameters of proteolysis in blood serum and bronchoalveolar lavage (BAL) fluid in experimental pneumonia on a background correction by antibiotic, protease inhibitor and antioxidant it was studied. Decreased activity of elastase- and trypsin-like proteases in BAL is primarily manifested by used of antibiotics. Specific correction by Corvitin and Contrycal led to the growth inhibitory capacity in BAL. Lowering of the protease activity against the growth inhibitory capacity is potentially effective in the correction of inflammatory diseases of the bronchopulmonary system.