Механизмы регуляции гемодинамики при геморрагическом шоке и гипербарической оксигенации - Тумановский, Ю.М.; Болотских, В.И.; Мальцева, Л.Д.; Крюков, В.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У експериментах на 30 безпородних собаках вивчена динаміка змін показників кровообігу(сердечного індексу, індексу ударної роботи лівого шлуночку, питомого периферичного судинного опору) і особливості аферентної біоелектричної активності сердцевих волокон блукаючого нерва (БЕАс) при моделюванні у тварин геморагічного шоку (АТ=50/40 мм рт.ст.) і лікуванні їх гіпербаричною оксигенацією (ГБО). Встановлено, що активація БЕАс після дії ГБО супроводжувалася відновленням порушеного в постгеморагічному періоді гемодинамічного гомеостазу. Показана важлива роль гіпербаричного кисню як чинника мобілізації рефлекторних адаптивних реакцій серцево-судинної системи при гострому дефіциті крові в організмі. In experiments on 30 mongrel dogs indicate changes in the dynamics of blood circulation (cardiac index, stroke work index of the left ventricle, specific peripheral vascular resistance), and especially of afferent bioelectric activity of cardiac fibers of the vagus nerve (BEAc) in modeling animal hemorrhagic shock (AP = 50/ 40 mm mercury. cent.) and their subsequent treatment of hyperbaric oxygenation (HBO). It was established that activation BEAc after exposure to HBO was accompanied by restoration of disturbed in the posthemorrhagic period hemodynamic homeostasis. The important role of hyperbaric oxygen as a factor in the mobilization of reflex adaptive responses of the cardiovascular system in acute shortage of blood in the body is shown.