Циркадный ритм метаболического гомеостазиса при старении мышей - Толстун, Д.А.; Безруков, В.В.; Тимченко, А.Н.; Пишель, И.Н.; Мурадян, Х.К. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Циркадні ритми (ЦР) є важливими пристосувальними механізмами, що забезпечують координацію функцій різних клітин і гомеостатичних систем організму. У молодих, дорослих і старих мишей лінії СВА з “кроком” у 1 г вивчені ЦР показників, що характеризують швидкість споживання О2 і продукції О2, дихальний коефіцієнт, споживання їжі та води, режим сну-неспання, спонтанну рухову активність та ін. За допомогою двофакторного дисперсійного аналізу показано, що для всіх вивчених метаболічних змінних характерний дуже сильний циркадний компонент (P <10-30). При цьому достовірність впливу факторів віку (P <10-5) і вікових змін ЦР (P <10-3) також зберігається на високому рівні. У всіх вікових групах між вивченими показниками і освітленістю виявлена достовірна кореляція. Ступінь такої кореляції знижується при старінні, ймовірно, через десинхронізації ЦР супрахіазматичних ядер гіпоталамуса. Circadian rhythms (CR) are adaptive mechanisms ensuring functional integrity of cellular and homeostatic variables. Round clock rates of O2 consumption and CO2 production, respiration quotient, motor activity, food and water consumption were measured in every hour basis in young, middle-aged and old CBA mice. Factorial ANOVA analysis revealed highly significant circadian component in practically all studied variables (P<10-30) accompanied by rather strong effects of aging (P<10-5) and age-associated changes of CR (P<10-3). Significant correlations were found between CR of the metabolic variables and illumination, however, declining with aging apparently due to elevated desynchronized CR in suprachiasmatic nuclei of the aging hypothalamus.