Влияние искусственной атмосферы, моделированной гелием и аргоном, на развитие и стрессоустойчивость Drosophila Melanogaster - Толстун, Д.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчено вплив гелію, аргону та азоту на динаміку розвитку і виживання личинок і лялечок, а також на стресостійкість імаго дрозофіл. Показано, що оптимальні концентрації гелію призводять до стимуляції росту та зниження смертності при розвитку. У імаго спостерігається зниження рівня газообміну і спонтанної рухової активності, а також підвищення життєздатності після теплового шоку і УФ опромінення. Аргон не призводить до підвищення рівня газообміну, проте також підвищує життєздатність імаго після теплового шоку і УФ опромінення. Effects of helium on dynamics of development and survival of drosophila have been studied. In optimal concentrations, the helium addition to the air stimulates the rate of development and increases survival of larvae and pupae. Decreased metabolic rate and spontaneous motor activity and elevated stress resistance the heat shock and ultraviolet irradiation were observed in imagoes. Argon does not lead to increased levels of gas exchange, but also increases theviability of the imagoes after heat shock and UV irradiation.