Изменение иммунологической реактивности у крыс с атопическим дерматитом под влиянием патогенетической терапии - Лебедюк, М.Н.; Шандра, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі вивчали динаміку зміни імунологічної реактивності у щурів з експериментальним атопічним дерматитом (АД) під впливом роздільного та поєднаного введення дельтарану й мелатоніну. Показано, що за умов АД в щурів зростають показники специфічної агломерації лейкоцитів і тесту альтерації нейтрофілів. Досліджувані імунологічні показники нормалізувалися внаслідок поєднаного застосування дельтарану й мелатоніну, причому нормалізація більшою мірою відзначалася при поєднаному введенні цих препаратів. Виражені імунокорегуючі впливи поєднаного застосування дельтарану й мелатоніну в щурів із АД автори розглядають як доказ патогенетичної спрямованості розробленої схеми експериментального лікування. The dynamics of immunological reactivity change in rats with experimental atopic dermatitis (AD) under influence of separate and joint delataran (DE) and melatonin (ME) administrations was studied. The indexes of both leucocytes specific agglomeration and neutrophils’ alteration test were shown to be increased in rats with AD. The investigated immunological indexes were normalized after joint DE and ME administrations. Normalization was markedly expressed in case of these compounds joint introduction. Expressed immunocorrecting influences of joint DE and ME injections in rats with AD gave to authors possibility to consider these curing scheme as pathogenetic.