Патофизиологические аспекты остеопротекторного действия биофлавоноидов при остеопорозе - Макаренко, О.А.; Левицкий, А.П.; Ходаков, И.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Експериментальна робота присвячена дослідженню механізмів остеотропної ефективності біофлавоноїдів (ізофлавонів), виділених з бобів сої. На моделях остеопорозу у щурів лінії Вістар, викликаних двосторонньою оваріектомією, аліментарним фактором але довготривалим введенням преднизолону, показана здатність ізофлавонів попереджати зміни активності кісткових ферментів (фосфатаз, еластази, каталази, супероксиддисмутази та загальної протеолітичної активності) і зберігати мінеральну щільність кісток на нормальному рівні. Автори вважають, що механізм остеопротекторної дії ізофлавони сої здійснюється за рахунок інгібування кісткової еластази, внаслідок чого гальмується руйнування білкової матриці кісткової тканини. The experimental work is dedicated to the study of osteotropic efficiency of isoflavons, obtained from soy beans. On the models of osteoporosis, caused by double-sided ovariectomy in the rats of Vistar, alimentary factor or prednisolone line the ability of isoflavons to prevent the changes in activity of osseous enzymes (phosphatases, elastase, catalase, superoxiddismutase and casein proteolytic activity) and to keep mineral density of bones in norm, was shown. Mechanism of osteoprotective effect of isoflavons of soy is inhibition of bone elastase, what decrease of resorbtion of protein matrix of bone.