Изменения в мышечной ткани задней конечности крыс в разные сроки формирования синдрома ишемии-реперфузии - Мальченко, О.А.; Кубышкин, А.В.; Анисимова, Л.В.; Шаланин, В.В.; Мандрик, Ю.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
При експериментальному моделюванні синдрому ішемії-реперфузії на білих щурах-самцях лінії Вистар в м’язовій тканині спостерігається зникнення поперечної посмугованості, внутрішньоклітинний набряк, різного ступеню ознаки некрозу та запальна реакція з переважанням в ексудаті нейтрофільних гранулоцитів. Ступінь прояву цих змін безпосередньо залежить від часу реперфузії, що проявляється суттєвим зростанням активності місцевих неспецифічних протеолітичних ферментів м’язової тканини і виснаженням її інгібіторного потенціалу. At experimental modeling of the ischemia- reperfusion syndrome on the Wistar rats the disappearance of transverse striation was demonstrated. Intracellular edema, expressed to the different degree signs of necrosis, inflammation with predominance of neutrophilic exudation were observed. Changes in muscular tissue completely and directly depended on the time of reperfusion, which is manifested by the expressed increase in the local nonspecific proteolytic enzymes of muscular tissue and by the exhaustion of the tissue inhibiting potential.