Фрактальная ультраструктура гематоэнцефалического барьера при непрерывной, ритмической и хаотической гипотермии - Марченко, В.С.; Марченко, Л.Н.; Говоруха, Т.П.; Луценко, Д.Г.; Шило, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Застосовуючи радіоізотопну методику визначення транспорту нейромедіаторів, методи електронної мікроскопії і фрактальної морфометрії, вивчена функціональна архітектоніка нейро-гліально-ендотеліальних комплексів головного мозку щурів. Показано, що при безперервних гіпотермічних впливах фрактальна розмірність (D) ендотелію капілярів мозку монотонно зростає до D~1,5. При періодичній дії гіпотермії D має виражену ритміку, рисунок (антиперсистентні періоди лежать між персистентними), що свідчить про підвищення пластичності, але збереження стійкості структури. При охолоджуванні підвищується проникність (особливо при хаотичному режимі) гематоенцефалічного бар’єра для норадреналіну (якщо D~1,3) і ацетилхоліну (при D~1,7), що може бути використано в кріомедицині. Using radioisotope method for determining the neurotransmitters transport, electron microscopy and fractal morphometry the functional architectonics of neuro-glial-endothelial complexes of rat brain was studied. It is shown that under the continuous hypothermic effects the fractal dimension (D) of brain capillary endothelium increased monotonically up to D ~ 1,5. Under periodic effects of hypothermia ДD has a definite rhythmic, pattern (the antipersistent periods lie between the persistent), which indicates the increase in plasticity, but the preservation of the structure stability. Under cooling the blood-brain barrier permeability (especially under the chaotic regime) for norepinephrine (D ~ 1,3) and acetylcholine (D ~ 1,7) is increase, which can be used in cryomedicine.