Действие нестероидных противовоспалительных препаратов на протон-индуцированные ионные токи в сенсорных нейронах крыс - Петрушенко, Е.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Експерименти були проведені на сенсорних нейронах спінальних гангліїв щурів, що знаходяться в умовах первинної культури, з використанням методу фіксації потенціалу в конфігурації «ціла клітина» і внутрішньоклітинної перфузії. Був досліджений вплив аплікації тріметаміна кеторолаку (кетанов) і аспірину на протон-індуковані струми в мембрані сенсорних нейронів. В залежності від швидкості десенсибілізації, протон-індуковані струми можна було розділити на швидкі (повністю припинялись за 1-2 с) і повільні (десенсибілізувались протягом 5-10 с). Додавання кетанова (50 - 100 мкМ) викликало прискорення десенсибілізації протон-індукованих струмів на 15-20%. Додавання аспірину (100-200 мкМ) не змінювало досліджувані струми. Experiments were carried out on sensory neurons from rat spinal ganglia, which are in primary culture, using the method “patch-clamp” on “whole cell” and intracellular perfusion. We studied the influence of trimetamina ketorolac (ketanov) and aspirin application on the proton-induced currents in the membrane of sensory neurons. Depending on the rate of decay, proton-induced currents can be divided into fast (fully damped after 1-2 s) and slow (desensitized after 5-10 s). Ketanov application (50 - 100 μM) caused faster desensitization of proton-induced currents by 15-20%. The application of aspirin (100-200 μM) had no effect on the studied currents.