Формування структури земної поверхні від протокори до геотектур і морфоструктур морського дна - Єсипович, С.М.; Савченко, В.П.; Бондаренко, А.Д.; Титаренко, О.В.; Єсипович, Н.І. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2011)
Формування планетарних тіл земного типу відбувається під час саморозвитку та самоорганізації первинної протопланетної речовини з великим вмістом водню. Проходить цей процес під постійним пресингом силових полів Всесвіту: планетарно орбітальний рух формує ротаційні сили динаміки планети, що закручують жорсткі об’єкти на її поверхні проти часової стрілки в північній півкулі, за часовою в південній; галактичний рух формує пульсуючий варіант розвитку через режими розширення-стиснення; загальне хвильове поле Всесвіту формує антиподальність космічних тіл земного типу. З самого початку формування протокори планети утворюється переважно «важка» океанічна, в жорсткий каркас якої змушені вписуватись континенти та серединно океанічні хребти Формирование планетарных тел земного типа происходит в процессе саморазвития и самоорганизации первичного протопланетного вещества с большим содержанием водорода. Происходит этот процесс под постоянным прессингом силовых полей Вселенной. Планетарно орбитальное движение формирует ротационные силы динамики планеты, которые закручивают жесткие образования на ее поверхности против часовой стрелки в северном полушарии и по часовой – в южном. Галактическое движение формирует пульсирующий вариант развития через режимы расширения-сжатия. Общее волновое поле Вселенной формирует антиподальность космических тел земного типа. С самого начала формирования протокоры планеты образуется прежде всего “тяжелая” океаническая, в жесткий каркас которой вынуждены вписываться континенты и срединно океанические хребты. Formation of the Earth type planet body is realised as the process of self development and self organization of protoplanetary substance high in hydrogen. Under permanent influence of the fields of force in Universe. Planetary orbital motion generates the planetary dynamic rotation forces that spins the surface blocks counter clockwise in the northern hemisphere and clockwise – in the south one. Galactic motion generates a pulsating evolution by expansion and compression modes. The total Universe wave field induces antipodal position in Earth type planetary bodies. From the very beginning of formation of the planet proto crust, first and foremost, the “heavy” oceanic one arises, and afterwards the continents and mid ocean ridges are forced to fit into its hard frame.