Филогенетические аспекты атеросклероза - Килесса, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Висунуто робоча гіпотеза про те, що коріння такого природно-видового явища, яким є атеросклероз, лежать в філогенетичному аспекті, сутність якого полягає в тому, що надмірні навантаження припадають на судинну мезенхіму аорти та її гілок лягають настільки тяжким тягарем, що змушують її в міру виснаження філогенетичних новіших потенцій, повертатися в своє далеке гістофілогенетіческое
минуле, з ініціацією рецидивів преформованого ангіобластіческого типу кровотворення. Put forward a hypothesis that the roots of this natural phenomenon, which is the atherosclerosis, lie in the phylogenetic aspect, the essence of which lies in the fact that excessive load attributable to the vascular mesenchyme of the aorta and its branches lie just a burden that makes it as depletion of the newer phylogenetic potential, to return to his distant past histophylogenetic, with the initiation of relapse preformed angioblastic type hematopoiesis.