Особенности микробного пейзажа при гнойно-некротических поражениях у пациентов с синдромом диабетической стопы - Калачёв, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Представлені результати мікробіологічного дослідження, проведеного у 42 хворих з гнійно-некротичними ускладненнями при синдромі діабетичної стопи (СДС) за період 2009 - 2010 рр. Структура мікрофлори при хірургічній інфекції у пацієнтів з СДС представлена: S. Aureus (39%), S.Hemolyticus (32%), S. Epidermidis (12%), Pr.Vulgaris (7%). Штами S. Aureus були високо резистентними до цефтриаксону
(69,2%), ванкомицину (78%), меронему (58%), ципрофлоксацину (52,4%). Штами S.Hemolyticus характеризувалися високою резистентністю до наступних антибіотиків: цефотаксиму (63,7%), ванкомицину (69,7%), ципрофлоксацину (77,3%), меронему (88%). Відмічена висока резистентність представників сімейства Enterobacteriaceae до цефуроксиму (72,4%) і цефтриаксону (64,3%). The results of microbiological investigation, conducted in 42 patients, suffering diabetic foot syndrome (DFS) during 2009 -2010 yrs period, were presented. The microflora structure of surgical infection in patients with DFS was presented by S. Aureus (39%), S.Hemolyticus (32%), S. Epidermidis (12%), Pr.Vulgaris (7%). S.Aureus have shown resistance towards ceftriaxone (69,2%), vancomycine (78%), meroneme (58%),
cyprofloxacine (52,4%); S.Hemolyticus - towards cephotaxime (63,7%), vancomycine (69,7%), cyprofloxacine(77,3%), meronem (88%). Enterobacteriaceae are resistant towards cefuroxym (72,4%) and ceftriaxone(64,3%).