Продукция цитокинов эндотелием легочных сосудов in vitro у больных ХОЗЛ, перенесших туберкулез легких - Гришин, М.Н.; Хренов, А.А.; Тимченко, О.Б.; Слобожан, Л.И.; Федосеева, В.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчені лимфоцито-залежна продукція цитокінів ендотелієм судин і її зміна під впливом лімфоцитів, що інкубуються з ліпополісахаридами і репродуктивними гормонами. У хворих ХОЗЛ, що перенесли туберкульоз легенів, доведений розвиток цитокінового дисбалансу на рівні судинної стінки, максимально вираженого у осіб з гіпогонадизмом. Обговорюється роль цих змін у формуванні ремоделювання судин при прогресії ХОЗЛ. Lymphocyte-dependent cytokine production by lung vascular endothelium and its dynamic under the influence of lymphocytes after the incubation with lipopolysaccharides and reproductive hormones were studied. In patients with COPD and lung tuberculosis in anamnesis cytokine misbalance at the level of vascular wall with maximal expression in patients with hypogonadism was proved. The role of these changes in vascular remodeling in COPD progression is discussing.