Геоморфология Форосского выступа черноморской континентальной окраины Крыма - Шнюков, Е.Ф.; Пасынков, А.А.; Маслаков, Н.А.; Шнюкова, Е.Е. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2010)
Составлена геоморфологическая карта района Форосского выступа м-ба 1:200000. Установлено, что подножье континентального склона осложнено системой протяженных валов и рвов, являющихся геоморфологическим отражением зоны сочленения Черноморской впадины с орогеном Горного Крыма. Выявленная система связывается в единое целое со структурным швом у подножия Ломоносовского подводного массива. Складено геоморфологічну карту району Фороського виступу м-бу 1:200000. Встановлено, що підніжжя континентального схилу ускладнене системою протяжних валів і ровів, що є геоморфологічним відбиттям зони зчленування Чорноморської западини з орогеном Гірського Криму. Виявлена система зв’язується в єдине ціле зі структурним швом у підніжжі Ломоносівського підводного масиву. Peculiarities of the geomorphologic structure are described. The geomorphological map of the region of Foros ledge 1:200000 is composed. The foot of the continental slope is determined to be complicated by the system of stretched swells and trenches being the geomorphological reflection of a junction zone between the Black sea depression and the Mountain Crimea orogen. The revealed system unites in a single whole with a structural seam at the foot of the Lomonosov submarine massive.