Деформации Невельского (02.08.2007 г., М-6,1) шельфового землетрясения (ЮЗ Сахалин) - Ломтев, В.Л. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2010)
На основе новой покровной модели Камышового (Западно-Сахалинского) антиклинория Сахалина как структуры четвертичного или среднечетвертичного корового срыва к востоку анализируется связь прибрежных тектонических деформаций с медленным гравитационным сползанием верхней коры на его западном склоне, местами с выдавливанием невельских алевролитов среднего миоцена. Обсуждаются взаимосвязь главных,
фронтального Центрально-Сахалинского и тылового Западно-Сахалинского разломов антиклинория (тектоно- или динамопара), разломно-складчатая структура абразионного ЮЗ шельфа Сахалина и особенности сейсмогенных проявлений на побережье. На основі нової покривної моделі Комишового (Західно-Сахалінського) антиклинорію в якості структури четвертинного або середньочетвертинного корового зриву
на схід аналізується зв’язок прибережних тектонічних деформацій з повільним гравітаційним сповзанням верхньої кори на його західному схилі, місцями з видавлюванням невельських алевролітів середнього міоцену. Обговорюється взаємозв’язок головних, фронтального Центрально-Сахалінського і тилового Західно-Сахалінського розломів антиклинорію (тектоно або динамопара), розломно складчаста структура
абразійного ПдЗх шельфу Сахаліну та особливості сейсмогенних проявів на узбережжі On the base of new napper model of Kamysоvy (Reed or West-Sakhalin) anticlinorium,
as a structure of Quaternary or Middle Quaternary crust glide to east, the relation of shore
tectonic deformation witn slow gravitational sliding or upper crust creep on its western slope,
in place with a squeezing of Middle Miocene Nevelsk aleurolites are analysed. The
communication of main, frontal Central-Sakhalin and back West-Sakhalin anticlinorium
faults (tectonj- or dynamopiar), fault fold structure of SW Sakhalin shelf, peculiarites of
seismogenic phenomenons on the Nevelsk seacost are discussed.