Вплив ритмічного охолодження на деякі етологічні та біохімічні показники щурів з експериментальною депресією - Ломако, В.В. (Проблемы криобиологии, 2011)
Вивчали дію ритмічних холодових впливів (РХВ) на структуру поведінки та активність системи протеїназа-інгібітор
протеїназ у щурів з моделлю ендогенної депресії (ЕД). У щурів з ЕД РХВ сприяють нормалізації артеріального тиску,
частковому відновленню структури поведінки і формуванню елементів пошукової активності, що, ймовірно, відбувається за
рахунок активації неспецифічних захисних реакцій організму, відновлення порушеної ритміки функціонування ЦНС. При
ендогенній депресії і РХВ відбувається значна активація реакцій обмеженого протеолізу, а використання РХВ у щурів з ЕД
сприяє відновленню зсуву балансу в системі протеїназа-інгібітор протеїназ, можливо переводячи її на інший рівень
функціонування. Изучено влияние ритмических холодовых воздействий (РХВ) на структуру поведения и активность системы протеиназа-
ингибитор протеиназ у крыс с моделью эндогенной депрессии (ЭД). У крыс с ЭД РХВ приводят к нормализации артериального
давления, частичному восстановлению структуры поведения и формированию элементов поисковой активности, что, вероятно,
происходит за счет активации неспецифических защитных реакций организма, восстановления нарушенной ритмики
функциональной активности ЦНС. При эндогенной депрессии и РХВ наблюдается значительная активация реакций ограниченного
протеолиза, а проведение РХВ крысам с ЭД способствует восстановлению сдвига баланса в системе протеиназа-ингибитор
протеиназ, возможно, переводя ее на новый уровень функционирования. There were investigated the action of rhythmic cold effects (RCE) on behavioral structure and activity of proteinase inhibitor of
proteinases system in rats with the model of endogenous depression (ED). Rhythmic cold effects on rats with ED contribute to the
normalization of arterial pressure, partial restoration of behavioral structure and formation of searching activity elements that obviously
occurs due to activation of non-specific protective organism reactions, restoration of disordered rhythm of CNS functional activity.
During endogenous depression and RCE there is observed a significant activation of reactions of limited proteolysis and carrying-out
of RCE in rats with ED contributes to the restoration of balance shift in proteinase proteinase-inhibitor system, probably transferring
it to a new level of functioning.