NO-залежні механізми дії ритмічних холодових впливів на функціональну архітектоніку мікрогемоциркуляторного русла головного мозку щурів - Луценко, Д.Г.; Марченко, В.С.; Бабійчук, В.Г. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2010)
Ритмічні холодові впливи викликають підвищення концентрації нітрит-іонів у сироватці крові і корі головного мозку
щурів, що призводить до перерозподілу крові в мікроциркуляторному руслі мозку. Внаслідок особливостей мікрогемоциркуляції у головному мозку кількісно ці зміни можна оцінити методами фрактального аналізу. Ритмические холодовые воздействия приводят к повышению уровня нитрит-ионов в сыворотке крови и коре головного
мозга крыс, что влияет на перераспределение крови в микроциркуляторном русле мозга. Вследствие особенностей
микрогемоциркуляции головного мозга количественно эти изменения можна оценить методами фрактального анализа. Rhythmic cold exposures lead to increasing of nitrite ion concentration in rat blood serum and brain cortex, resulting in redistribution
of blood in brain microcirculatory bed. Fractal analysis admits to give a quantitative assessment for this alteration.