Влияние криопротекторов на флюоресценцию меристем картофеля - Лысак, Ю.С.; Стрибуль, Т.Ф.; Компаниец, А.М. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2011)
Исследована зависимость флюоресцентного свечения клеток меристем картофеля от воздействия на меристемы веществ с
криопротекторными свойствами. Обработанные криопротекторами меристемы облучали лазером, возбуждали флюоресценцию
и через 1, 3, 5, 120 мин регистрировали спектры флюоресценции. Установлено, что влияние криозащитных веществ проявлялось
в изменении интенсивности свечения в диапазоне исследованных длин волн. Досліджена залежність флюоресцентного світіння клітин меристем картоплі від впливу на меристеми речовин з кріопро-
текторними властивостями. Меристеми, оброблені кріопротекторами, опромінювали лазером, збуджували флюоресценцію і
через 1, 3, 5, 120 хв реєстрували спектри флюоресценції. Встановлено, що вплив кріозахисних речовин виявлявся у зміні
інтенсивності світіння у діапазоні досліджених довжин хвиль. We have investigated the dependence of potato meristems fluorescence on effect of the agents with cryoprotective properties on
meristems. Meristems treated with cryoprotectant were irradiated with laser, fluorescence was excited and in 1, 3, 5, 120 min the
fluorescence spectra were recorded. We have found that the effect of cryoprotective agents was manifested in the fluorescence
intensity change within investigated wave length range.