Макрофагальная активность в коже больных псориазом при NB-UVB (311 нм) терапии - Бабанин, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Досліджено 55 пацієнтів хворих на псоріаз. Пацієнти були розділені на 2 групи. Група 1 – 27
пацієнтів, які отримували тільки стандартне лікування і група 2 – 28 пацієнтів, які отримували стандартну
і NB-UVB терапію. NB-UVB призначалась 3 рази в тиждень, при цьому використовували стартову дозу 0,1-0,3 J/cm2
, середня кумулятивна доза від 30 до 60 J/cm2
. Рівень макрофагальної активності в біоптатах шкіри досліджували за допомогою імуногістохімічного методу на 1 і 21 добу. NB-UVB терапія призовдить до зниження рівня експресії CD68 – маркера макрофагів, більшою часткою якої є функціонально-активні клітини, що свідчить про адекватність імуної відповіді і зниження запальної реакції. There were researched 55 psoriasis patients. Patients were divided in two groups. Group 1 – 27
patients who received only standard therapy and Group 2 – 28 patients who received standard and NB-UVB
therapy. NB-UVB treatment was applied three times weekly. Starting UVB dose 0.1-0.3 J/cm2
, the mean
cumulative UVB dose was 42.0 J/cm2
. The level of macrophage activity in skin biopsy was investigated by an
immunohistochemical method on 1 and 21 days. NB-UVB therapy is linked to decline of level of CD68 expression with predominant of functionally active cells which testifies to adequacy of immune reactions and decline of
inflammatory reaction.