Современный взгляд на прогнозирование аномалий родовой деятельности - Щедров, А.А.; Липко, О.П.; Плахотная, И.Ю.; Ткачева, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Обстежено 90 вагітних з аномаліями пологової діяльності (АПД). Проведено визначення взаємозв’язку між рівнями прозапальних цитокінів (IL-1α, IL-1β, IL-6, IL-8, TNF-α) та факторів вазоконстрикції (ендотелін-1) і вазодилятації (циклічного 3'-, 5'- гуанозинмонофосфату, цГМФ). Проведено оцінку функції ендотелію при АПД шляхом вивчення ендотелійзалежної вазодилятації у пробі з реактивною гіперемією плечової артерії із застосуванням ультразвуку високої роздільної здатності. Визначено, що при АПД розвивається комплекс системних порушень, ключовими механізмами яких є дисбаланс цитокінів та порушення функції ендотелію. Ступінь виразності дисфункції ендотелію у вагітних напередодні пологів є прогностичним тестом розвитку можливих аномалій пологової діяльності. 90 pregnant women with labor activity anomalies (LAA) were examined. A definition of the relationship between the levels of proinflammatory cytokines (IL-1α, IL-1β, IL-6, IL-8, TNF-α) factors of vasoconstriction (endothelin-1) and vasodilatation (cyclic 3’-, 5’-guanosinemonophosphate, cGMP). An assessment of endothelial function in the LAA by studying endothelium vasodilatation in reactive hyperemia test with brachial artery using high resolution ultrasound. Determined that the LAA is developing a complex system disorders, the key mechanism which is an dysbalance of cytokines and endothelial dysfunction. The degree of endothelial dysfunction in pregnant women before labor are prognostic test of the possible anomalies of labor activity.