Динамика экспрессии уровней молекул CD95 и HLA – I, II у детей с гнойно-септическими заболеваниями на этапе госпитализации - Притуло, Л.Ф.; Бисюк, Ю.А.; Филоненко, Т.Г.; Притула, В.П.; Боднарь, О.Б. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі вивчено рівень експресії CD95 и HLA – I, II у 444 дітей з гнійно-септичними захворюваннями (гостра гнійно-деструктивна пневмонія – 220 дітей, перитоніт – 110 дітей, гострий гематогенний остеомієліт – 114 дітей) у віці від 1 до 14 років. Гнійно-септичні захворювання призводять до активаціїї апоптозу лімфоцитів і гіперекспресії рівня HLA – II, при цьому рівень HLA-I не відрізняється від контролю. The paper studied the dynamics of of CD95 and HLA – I, II levels of 444 children with purulent-septic diseases (acute purulent destructive pneumonia - 220 children, peritonitis - 110 children, acute hematogenous osteomyelitis - 114 children) in aged 1 to 14 years. Purulent-septic diseases lead to activation of an apoptosis of lymphocytes and hyperexpression of HLA - II. The level of HLA-I does not differ in compare to control group.