Состояние клеточных факторов антиэндотоксинового иммунитета после объемных хирургических вмешательств - Потапов, А.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У 15 пацієнтів після об’ємних абдомінальних операцій вивчений стан клітинних чинників антиендотоксинового імунітету. Виявлено зменшення ендотоксинзв’язувального потенціалу лейкоцитів і зниження експресії рецептора CD14 моноцитами і гранулоцитами. Вміст CD3 - CD4 -, CD22 - лімфоцитів і співвідношення CD4/CD8 зростало. Вказані зміни свідчать про пригноблення клітинної ланки антиендотоксинового імунітету і підтверджують провідну роль кишкового ендотоксину в розвитку системної запальної реакції у цієї категорії пацієнтів. Status of antiendotoxin immunity cellular factors was investigated in 15 patients who experienced extensive surgical interventions. Decrease of leukocyte endotoxinbinding potential along with decline in CD14-receptor expression by monocytes and granulocytes was identified in the early postoperative period. In addition, increase of CD3-, CD4- and CD22-lymphocyte count as well as increment in CD4/CD8 ratio were
detected. Abovementioned changes are indicative of cell-mediated antiendotoxin immunity suppression and support the leading role of intestinal endotoxin in the development of systemic inflammatory response in the investigated group of patients.