Особенности состояния неспецифических протеиназ и их ингибиторов цервиковагинальных смывов у женщин с различной характеристикой биоценоза влагалища - Литвинова, С.В.; Коваленко, Е.П.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті представлені результати досліджень активності неспецифічних протеїназ і їх інгібіторів в цервіковагінальних змивах у жінок залежно від мікроскопічної характеристики складу вагінального виділення – біоценозу піхви, лейкоцитарної реакції, ступеню мікробної обсеміненності. Встановлено, що порушення біоценозу піхви супроводжується розвитком дисбалансу в стані місцевих неспецифічних
протеїназ і їх інгібіторів, який проявляється зростанням трипсино- і еластазоподібних протеїназ і зниженням рівня місцевосинтезуемих кислотостабільних інгібіторів протеїназ. Найбільш виражений дисбаланс відмічений при розвитку вагінітів. Оцінка змін в стані компонентів протеїназ-ингибиторної системи цервіковагінальних змивів може використовуватися для діагностики гострих і хронічних захворювань жіночої репродуктивної системи. Proteinase-inhibitor activity in cervicovaginal washout fluid of women with different variants of vaginal changes of biocenosis, leukocytic reaction and level of microbal contamination it was studied. It was showed that disorders of vagina biocenosis have accompanied by imbalance of local nonspecific proteinases and their inhibitors. Imbalance appeared as increase of elastase- and trypsin-like proteinase activity and decrease of acid-stable inhibitors. The most expressed imbalance development in vaginitis. Investigation of proteinases and their inhibitors can use for diagnostics of acute or chronic diseases of women’s reproductive system.