Реографическая оценка сократимости и сердечного выброса у подростков с разным уровнем физического развития - Корепанов, А.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено дослідження центральної гемодинаміки у хлопчиків-підлітків 13-14 років з уповільненим, нормальним та прискореним темпом фізичного розвитку. Встановлено, що показники серцевого викиду та інтегральні параметри роботи серця залежать від рівня фізичного розвитку підлітка. Виявлені низька економічність і недостатні функціональні резерви серцевої діяльності у акселерантів, що може відображати розвиток загального дезадаптаційного синдрому. Research of central hemodynamics has been performed for male adolescents 13-14 years of slow, normal and accelerated rate of physical development. It is established that cardiac output and integral parameters of the heart depends on the level of physical development of teenager. Revealed the low economical and insufficient functional reserves the cardiac activity of accelerants that may reflect the development of general dezadaptation syndrome.