Изменение процессов протеолиза и течения экспериментальной пневмонии при фармакологической модификации воспаления легких - Щербак, В.В.; Кубышкин, А.В.; Филоненко, Т.Г.; Алиев, Л.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті проведено порівняльний аналіз морфологічних змін і показників процесів протеолізу в сироватці крові і бронхоальвеолярному змиві при розвитку експериментальної пневмонії і на тлі фармакологічної модифікації запалення легенів. У сироватці крові при застосуванні біциліна-3, реопірина і нероболіла спостерігалися схожі зміни, які проявлялися підвищенням еластазоподібної активності на тлі незначних коливань інгібіторного потенціалу. Морфологічні зміни і показники процесів протеолізу на місцевому рівні залежали від механізму дії застосовуваного фармакологічного засобу. Найкращий ефект із зменшенням морфологічних проявів запалення і протеолітичної активності спостерігався при
корекції біциліном-3, а найбільш несприятливий з розвитком фіброзних змін в легеневій тканині та значним збільшенням активності еластазоподібних протеїназ при застосуванні нероболіла. A comparative analysis of morphological changes and proteolysis parameters in blood serum and bronchoalveolar lavage in the development of experimental pneumonia and background of the pharmacological modification of pneumonia were studied. Injections of Bicillinum-3, Rheopyrin and Nandrolone similar changes in the blood serum were observed, manifested by increased elastase-like activity with low fluctuations of inhibitors capacity. Morphological changes and proteolysis parameters at the local level depended on the mechanism of used pharmacological agents. The best effect with a reduction of morphological manifestations of inflammation and proteolytic activity was observed in the correction by Bicillinum-3. The most unfavorable
effect with development of fibrotic changes in lung tissue and increase of elastase-like activity of proteases was in Nandrolone administration.