Метрические аспекты периодических процессов в экономике и обществе - Згуровский, М.З. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
На основі вивчення емпіричної послідовності частот Cn -хвиль системних світових конфліктів проведено їх структурне дослідження і запропоновано метричні підходи до аналізу і прогнозування цих процесів. Обгрунтовано відповідність перебігу системних світових конфліктів і великих кондратівських циклів розвитку світової економіки низці додаткових умов, а саме: сучасній концепції про прискорення історичного часу, закону структурної гармонії, глобальним прогнозам відносно ХХІ століття. The structural analysis is performed for Cn-waves of global systemic conflicts based on their empirical sequence, and metric approaches are proposed to study and forecast these processes. Global systemic conflicts and great Kondratieff waves of the development of the world economy are proved to correspond to a number of additional conditions, namely, to the modern concept on the acceleration of historical time, to the law of structural harmony, and to global forecasts for the 21st century.