Перераспределение и гистотопография рецепторов лектинов сои и виноградной улитки в раннем органогенезе кожи тела человека - Коломоец, Т.А.; Мартынюк, А.В.; Шаповалова, Е.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У 122 ємбріонів людини, розвинених у матці при відсутності явних пошкоджуючих факторов
зовнішнього середовища, у віці від 21 доби до 12 тижнів на стадіях Х - ХХІІІ та початку плодного
периоду за класификацією інститута Карнегі вивчені закономірності перерозподілу і гістотопографії N- ацетіл-D-галактозамінокон’югатів – рецепторів лектинів сої і виноградного слимака в епітеліальних і мезенхімних закладках шкіри тіла. У епітеліальній закладці шкіри рецептори лектинів сої і виноградного
слимака присутні з найраніших етапів диференціювання. У мезенхімної закладці шкіри біосинтез SBA і HPA-позитивного матеріалу починається у зародків у віці 39 діб (11 мм довжини). До кінця 12-го тижня
(зародки 70 мм довжини) фібробласти вільні від N-ацетіл-D-галактозамінокон’югатів. Епідермоцити
зберігають ці з’єднання тільки в місцях міжклітинних контактів. In 122 human embryos in the age from 21 day to 12 weeks of the intrauterus development at absence
of the obviously expressed damaging factors of external environment, which includes stage X - XXIII and
beginning of the fetal period by classification of Carnegie institute, regularity of N-acetyl-D-galactosamincojugates
redistribution, which are Soy Bean and Helix Pomatia lectins binding sites, in body skin epithelial and mesenchymal germs have been revealed. In epithelial germ receptors of investigated lectins are present from
the earliest stages of differentiation. In mesenchymal germs the biosynthesis of SBA and HPA-positive material begins at embryos in the age of 39 day (11 mm of length). By 12 weeks of development fibroblasts of embryonal connecting tissue lose N-acetyl-D-galactosamincojugates. Epidermocytes save these
glycoconjugates in places of extracellular junctions.