Показатели кровотока в воротной вене в условиях многодневной дозированной физической нагрузки - Дрель, В.Ф. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
На білих щурах-самцях виконано дослідження якісних покажчиків кровотоку у ворітній вені (ВВ)
і функціонального резерву печінки (ФРП) до і після фізичного навантаження (ФН) в умовах 30-добового щоденного дозованого бігу. Було встановлено, що ФН змінювало якісні покажчики кровотоку у ВВ. Діаметр ВВ збільшувався, а лінійний і об’ємний (Q) кровотік сповільнювалися. Маса тварин в процесі експерименту зменшувалася, що зумовило збільшення Q/100 г масі тварини. У всіх випадках після ФН ФРП знижувався (індекс портального кровотоку був нижче 1,0). The studying of quality indexes of blood outflow in portal vein (PV) and functional reserve of liver (FRL)
is executed before and after the physical loading (FL) in the conditions of at 30-days daily dosed runing on white male rats. It was established that FL changed the quality indexes of blood outflow in PV. The diameter of PV was increased, linear and volume (Q) blood outflow were slowed. Mass of animals diminished in the
process of experiment, that was a cause of the increasing Q/100 g of animal mass. FRL fallen down (the index of portal blood outflow was below 1,0) in all the cases after FL.