Уровень остеопротегерина в системном кровотоке и в индуцированной мокроте у больных ХОЗЛ, перенесших туберкулез легких - Гришин, М.Н.; Обухова, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У хворих на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), які перехворіли на туберкульоз легень, вивчено системний і регіонарний (в індукованому мокротинні, а також в кадаверній крові з різних судинних регіонів в дослідженні post mortem) рівень остеопротегерину. Встановлено, що у
хворих на ХОЗЛ має місце системно-регіонарна дискретність вмісту остеопротегерину: зниження рівня цитокіну в сироватці крові і підвищення – в індукованому мокротинні. Перенесений в анамнезі туберкульоз легень у хворих на ХОЗЛ є фактором ризику істотного зниження рівня остеопротегерину в системному кровотоці (зростання ризику розвитку остеопенічного синдрому), а також збільшення рівня цитокіну в індукованому мокротинні. Останнє формується за рахунок локального (на рівні тканин бронхів) синтезу цитокіну, але не за рахунок зростання його рівня в крові, що надходить в мале коло
кровообігу через нижню порожнисту вену. Оптимальним шляхом доставки лікарських засобів для можливої корекції регіонарного рівня остеопротегерину є інгаляційний, або ендобронхіальний з використанням лікувальної фібробронхоскопії. Systemic and regional (in the induced sputum and in the cadaveric blood from different vascular regions
in the post mortem studies) levels of osteoprotegerin were studied among patients with chronic obstructive
pulmonary disease (COPD) who have past pulmonary tuberculosis. It was revealed that the patients with COPD have got a system-regional discrete of content of osteoprotegerin, that means decreasing of the
cytokine level in the serum on the one hand and its increasing in the induced sputum on the other. Past pulmonary tuberculosis among patients with COPD is a risk factor for significant decreasing of the osteoprotegerin
level in the systemic blood flow (increasing risk of the osteopenic syndrome), as well as for increasing of cytokine level in induced sputum. The last increasing is formed by a local synthesis of cytokine (in bronchial tissue), but not due to increasing of its level in the blood which enter the pulmonary circulation through the
inferior vena cava. The optimal way of delivering drugs for a possible correction of the regional osteoprotegerin level is either inhaled or endobronchial method with use of therapeutic bronchoscopy.