Морфофункциональные изменения в надпочечных железах неполовозрелых крыс при систематическом гипергравитационном воздействии и на фоне коррекции глутаргином - Мороз, Г.А.; Кутя, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
За допомогою світлової та електронної мікроскопії вивчено морфофункціональні зміни в надниркових залозах 24 статевонезрілих щурів-самців лінії Вістар, які впродовж 30 днів піддавалися
систематичній дії гравітаційних перевантажень (9 g). Виявлено циркуляторні зрушення компенсаторно- пристосовного характеру і структурні зміни у вигляді помірних дистрофічних змін кіркових і мозкових ендокриноцитів. Збільшення в пучковій зоні кіркової речовини кількості молодих клітин на фоні активного функціонуючих ендокриноцитів свідчить про достатній адаптаційний резерв надниркових залоз. Застосування глутаргіну з метою підвищення адаптаційних можливостей організму при систематичній
гіпергравітаційній дії забезпечило певний корригуючий ефект як на паренхіматозні, так і на стромальні елементи залози. Using light and electron microscopy morphofunctional changes in the suprarenal glands of 24 immature male Wistar rats were examined. Rats were subjected to systematic exposure of hypergravity (9 g) during 30
days. Compensatory circulatory changes and moderate dystrophy of cortical and medullary endocrinocytes are revealed. Increased number of young cells within zona fasciculata on the background of active
endocrinocytes indicates sufficient adaptation reserves of suprarenal gland. Using of glutargin to increase
adaptability of an organism, exposed to systematic hypergravity, provides some corrective effect on both
parenchymatous and stromal elements of the gland.