Экспериментальная модель острого повреждения легких - Кубышкин, А.В.; Новиков, Н.Ю.; Биркун ст., А.А.; Нестеров, Е.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Експериментальна модель гострого легеневого пошкодження може бути створена введенням
в трахею білих нелінійних щурів суспензії 5х1011 мікробних тіл патогенного стафілококу, що призводить до розвитку гострих запальних та деструктивних процесів у їх аерогематичному бар’єрі. Ультраструктурні зміни свідчать про поєднання та одночасний перебіг процесів запалення, деструкції
і активної регенерації в альвеолярному епітелії, ендотелії капілярів та інтерстиції легень. На протязі експерименту деструктивні і запальні зміни мали однакову спрямованість, схожу динаміку та ступінь прояву, як в альвеолярній, так і в інтерстиціальній частині аерогематіческого бар’єру. The experimental model of an acute lung injury can be generated by endotracheal instillation to white
non-breeding rats a suspension 5х1011 microbe’s bodies of pathogenic staphylococci that leads to an appearance
of the acute inflammatory and destructive processes in their air-blood barrier. Ultramicroscopic changes like
a combination and simultaneous progress of an inflammation, destruction and active regeneration in the
alveolar epithelium, capillary endothelium and the interstitium have been detected. Destructive and inflammatory
changes have had an identical course, similar dynamics and severity in the alveolar and interstitial parts of air- blood barrier during the experiment.