Гипотензивный эффект факоэмульсификации катаракты у больных с некомпенсированной первичной открытоугольной глаукомой - Расин, О.Г.; Савченко, А.В.; Литвиненко, О.А.; Живоглазова, Е.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Нами було досліджено вплив факоемульсифікації катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи
на внутришньоочний тиск (ВОТ). Обстежено та прооперовано 44 ока (36 людей) хворих на катаракту
зпідвищеннимвнутриочним тиском, який тримався на тлі прийому двох чи більше гіпотензивних препаратах, та з відкритим кутом передньої камери.Очі були поділені на дві групи: у першу групу
увійшли очі з псевдоесфоліативним синдромом, друга – без псевдо ексфоліацій. Більш виражене
зниження внутрішньоочного тиску спостерігалося на очах з псевдоексфоліативним синдромом (32,4%) ніж на очах без нього (27,6%). В результаті проведеного лікування крім нормалізації офтальмотонуса
вдалося зменшити кількість застосовуваних гіпотензивних препаратів або повністю відійти від них на оперованих очах.Факоемульсифікація катаракти є ефективною методикою нормалізації ВОТ у
хворих з ПВКГ і катарактою та може рекомендуватися як метод першого вибору в тактиці лікування даної групи пацієнтів. We have investigated the effect of phacoemulsification of cataract with implantation of intraocular
lenses on intraocular pressure (IOP). Examined and operated 44 eyes (36 patients) with cataract and high
intraocular pressure, which was kept in the background taking two or more antihypertensive medications, and
an open anterior chamber angle. Eyes were divided into two groups: first group included eyes with
psevdoesfoliation syndrome, the second – with out pseudoeksfoliation. A marked reduction of intraocular pressure was observed in eyes with PEX syndrome (32.4%) thanineyeswithout (27.6%). As a result of
treatment but normalization of IOP managed to reduce the number of antihypertensive drugs used or completely away from them on the operated eyes. Phacoemulsification of the cataract is an effective method of normalization
of IOP in patients with POAG and cataract and be recommended as a method of first choice in tactics of
treatment of this patient group.