Эпидемиология современных повреждений вспомогательного аппарата глаза - Петренко, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В роботі на основі великого архівного матеріалу (4188 пацієнтів) вивчена епідеміологія сучасних пошкоджень допоміжного апарату органа зору. Вивчені причини пошкоджень допоміжного апарату органа зору, структура і характер травм. Виявили, що серед травм допоміжного апарату органа зору найчастіше зустрічаються ушкодження повік у чоловіків молодого і середнього віку (75%). Відмічена тенденція до зростання кількості тяжких пошкоджень повік з наявністю посттравматичних дефектів (52%). Найчастішими причинами таких пошкоджень виявилися: автомобільна травма (27,3%), травми деталями будівельних інструментів (18,4%), травми піротехнічними засобами (15,7%), вогнепальні поранення (9,7%), укуси тварин (8,1%). On the basis of a large archival material (4188 patients) it was studied the epidemiology of modern ocular adnexa injuries. The causes of ocular adnexa injuries, its structure and character were studied. It was revealed that among the ocular adnexa injuries most commonly (75%) eyelid traumas occur in men of young and middle age. It was noted the tendency to an increase in the number of severe eyelid injuries with posttraumatic defects (52%). The most common causes of such injuries were: vehicular trauma (27.3%), trauma by building tools parts (18.4%), fireworks injuries (15.7%), gunshot wounds (9.7%), animal bites (8.1%).