Применение ускоренного моделирования к оценке количества некоторых k-мерных подпространств над конечным полем - Масол, В.И.; Кузнецов, И.Н. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
Запропоновано метод прискореного моделювання для обчислення кількості k-вимірних підпросторів ваги ω n-вимірного векторного простору над полем Галуа, що містить q елементів. Для ω=1 та ω=2 будуються незміщені оцінки, а для ω=3 — верхні та нижні оцінки. Доведено обмеженість відносної середньоквадратичної похибки оцінок при q → ∞. Високу точність методу ілюструють чисельні приклади. A fast simulation method for the evaluation of the number of k-measurable subspaces of the weight ω of n-measurable vector+ space over the Galois field containing q components is proposed. The unbiased estimates are constructed for the cases ω=1 and ω=2, and lower and upper estimates are proposed for the case ω=3. It is proved that relative error remains bounded as q → ∞. High accuracy of the method proposed is demonstrated on numerical examples.