Функциональная активность макрофагов при фиброзно-кавернозном туберкулезе легких - Филоненко, Т.Г.; Бисюк, Ю.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У ділянках тканини легенів 30 хворих, що оперуються з приводу фіброзно-кавернозного туберкульозу легень з МБТ+ і МБТ–, імуногістохімічним методом визначали експресію CD68 позитивних макрофагів. Виявлено: у випадках з ФКТ (МБТ+ ) – 371,6±12,1, з ФКТ (МБТ–) – 256,7±5,2 позитивних клітин (P<0,01). Має місце неоднорідність інтенсивності експресії CD68, що дозволило виділити трьох типів макрофагів: з низьким, помірним і високим рівнем функціональної активності. Найбільше скупчення CD68+ функціонально-активних макрофагів виявляється в грануляційній тканині стінки каверни при ФКТ (МБТ+). There were determined expression of CD68 positive macrophages by immunohostochemical method in the lung tissue of 30 patients are operated concerning a fibrous-cavernous tuberculosis with MBT+ and MBT– . There were found out 371,6±12,1 positive macrophages in cases with MBT+, 256,7±5,2 positive macrophages in cases with MBT– (P<0,01). Three types of positive macrophages are selected: low, moderate and high level of functional activity. The most accumulation of CD68 functional-active macrophages is revealed in granulation tissue of cavity wall at fibrous-cavernous tuberculosis (MBT+).