Эффективность панмакулярной лазерной коагуляции в лечении больных кистозным диабетическим макулярным отеком в зависимости от исходного морфофункционального состояния макулы - Уманец, Н.Н.; Розанова, З.А.; Махер Альзин (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Досліджено протягом року ефективність панмакулярної л/к у 47 хворих (56 очей) на кістозний діабетичний макулярний набряк. Встановлено, що в залежності від початкового морфо-функціонального
стану центральної ділянки ока:гострота зору меньше ніж 0,24, товщина сітківки в фовеолярній ділянці більше 710мкм, площа фовеолярної аваскулярної зони більше ніж 12000 пікселей – частота повторних лазерних втручань сягає 42%, та немає стабілізації кістозного макулярного набряку There was investigated the efficiency of panmacular laser in 47 patients (56 eyes) in cystoid diabetic macular edema. Found that depending on the initial morpho-functional state of the central area of the eye: visual acuity less than 0,24, the thickness of the retina in the foveola more 710mkm, foveal avascular zone more than 12000 pixels - the frequency of repeated laser surgery reaches 42%, and no stabilization of cystoid macular edema.