Сутність платоспроможності промислового підприємства - Іванов, В.К. (Вісник економічної науки України, 2009)
Обґрунтовано основні змістовні складові поняття «платоспроможність підприємства» (необхідні та достатні умови платоспроможності, необхідність здійснення розрахунків, наявність зобов’язань та строк здійснення розрахунків), з урахуванням яких запропоновано виділяти і окремо аналізувати короткострокову та довгострокову платоспроможність. Виділено класифікаційні ознаки платоспроможності за видами господарської діяльності, строком виконання зобов’язань, спроможністю здійснення платежів, в залежності від операційного процесу і по відношенню до суб’єктів інвестиційного процесу. Обоснованы основные содержательные составляющие понятия «платежеспособность предприятия» (необходимые и достаточные условия платежеспособности, необходимость осуществления расчетов, наличие обязательств и срок осуществления расчетов), с учетом которых предложено выделять и отдельно анализировать краткосрочную и долгосрочную платежеспособность Выделены классификационные признаки платежеспособности по видам хозяйственной деятельности, срокам выполнения обязательств, способности осуществления платежей, в зависимости от операционного процесса и по отношению к субъектам инвестиционного процесса. Basic rich in content making concepts «Solvency of enterprise» (necessary and sufficient terms of solvency, necessity of realization of calculations, presence of obligations and term of realization of calculations), taking into account which it is suggested to select and separately analyse short-term and long-term solvency, are grounded. The classification signs of solvency are selected on the types of economic activity, terms of fulfiling a commitment, ability of arranging for payments, depending on an operating process and in relation to the subjects of investment process.